Semoga Farizal Marlias Tabah - AFC Memutuskan Farizal Marlias Didenda Berat ~ Blog Penyokong Bola Sepak Kelantan FA

Friday 9 June 2017


“Penjaga gol JDT Farizal Marlias diperintahkan untuk menjalani hukuman penggantungan perlawanan selama dua belas (12) bulan kerana melanggar Perkara 47.1.2 dibaca dengan Perkara 49.1.2 dan Perkara 50.1 kod Kanun Tatatertib AFC.”
“Penggantungan ini termasuk satu (1) perlawanan penggantungan automatik dari perlawanan Ceres Negros FC menentang pasukan Johor Darul Ta’zim pada 31 Mei 2017.”
Selain daripada penggantungan 12 bulan, Farizal turut didenda USD40,000 ataupun sekitar RM 170,000.
Adalah difahamkan penggantungan ini juga terpakai kepada semua pertandingan di Asia di bawah AFC serta persatuan-persatuan di bawah naungan badan bola sepak tersebut.
Ini bermakna, selain daripada penggantungan di kejohanan serantau, Farizal turut dilarang terlibat dengan mana-mana aktiviti bola sepak antarabangsa, domestik (Malaysia) termasuk perlawanan persahabatan rasmi atau tidak rasmi.
Buat masa ini, Farizal Marlias boleh dikatakan pilihan utama Benjamin Mora dalam skuad JDT.
Segala hukuman yang dijatuhkan ke atas Farizal berkuatkuasa serta merta pada tarikh hukuman dijatuhkan pada 9 Jun 2017 sehingga 8 Jun 2018.
Dalam perlawanan yang berlangsung di Filipina pada 31 May yang lalu, Farizal Marlias dilihat memberikan reaksi ofensif.
Ianya bermula apabila pengadil memberikan penalti kepada Ceres Negros selepas Aidil menarik pemain lawan di dalam kotak penalti dalam keadaan bola sepakan penjuru pemain Ceres yang agak tersasar.
Farizal dilihat gagal mengawal emosi ketika diserang secara psikologi oleh pemain Ceres selepas beliau membantah penalti yang diberikan.
Farizal kemudian mengejar pemain tersebut. Pengadil melihat tindak-tanduk Farizal yang ganas itu dan mengeluarkan kad merah dari poket beliau.
Farizal yang sudah melihat pengadil bersedia melayangkan kad kepada beliau kemudiannya bertindak menolak pengadil.
Diharap insiden ini menjadi pengajaran kepada Farizal Marlias dan pemain-pemain lain. Farizal sebelum ini bukanlah pemain yang ganas. Beliau terkenal dengan sikap profesional.

Sumber Penuh : Semuanyabola.com

0 comments:

Post a Comment